Tuesday, May 16, 2017

    Το Μόντρεαλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων

    Το χρέος τους σε όλους όσοι έπεσαν θύματα της δολοφονικής μανίας των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα έκαναν για ακόμα μία φορά οι ομογενείς στον Καναδά, επιτυγχάνοντας μετά από σκληρό αγώνα μιας εξαιρετικής σημασίας νίκη: την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Δήμο του Μόντρεαλ!

    Η επίσημη αναγνώριση του φρικτού εγκλήματος έγινε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

    Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μόντρεαλ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και όρισε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης στην πόλη του Μόντρεαλ. 

    Εξάλλου όπως αναφέρεται «η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.»

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Μόντρεαλ, ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου δρ Θεόδωρος Χαλάτσης τόνισε πως «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Μόντρεαλ είναι ιστορική για την ελληνική κοινότητα. Χρησιμεύει ως υπενθύμιση σε όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και τον Καναδά και στις γενιές που έρχονται, αυτού του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος κατά των Ελλήνων προγόνων μας και της ανθρωπότητας».


    Το δελτίο Τύπου του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

    «Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, με την επισήμανση πως «αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά Εβραίων, Ρομά και άλλων λαών στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

    Η αναγνώριση από το Δήμο του Μόντρεαλ έρχεται λίγες μέρες μετά τα ψηφίσματα από την πόλη Λαβάλ και το διαμέρισμα Villeray-Saint Michel-Parc Extension στην ευρύτερη περιοχή του Μόντρεαλ.

    Στον Καναδά, μετά από τους επίμονους αγώνες των ομογενών, η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου επίσης από το Τορόντο, την Οτάβα, το Λασάλ και την Οσάβα.

    pontos-news.gr