Wednesday, October 28, 2015

    Απονεμήθηκε στα κατεχόμενα το βραβείο Europa Nostra στην Εκκλησία και Μοναστήρι των Αρμενίων

    Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra απέσπασε το έργο της αναπαλαίωσης της Εκκλησίας και του Μοναστηριού των Αρμενίων. Το βραβείο, το οποίο ανακοινώθηκε στις 11 Ιουνίου 2015 στο Όσλο, απονεμήθηκε σήμερα στο πλαίσιο ειδικής τελετής στα κατεχόμενα, την οποία διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Europa Nostra σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών «Δράση για Συνεργασία και Εμπιστοσύνη στην Κύπρο».

    Ο αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Πάολο Βίτι.

    Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας Βαρτκές Μαχτεσιάν, ο Ιμάμης του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ Σακίρ Αλεμντάρ, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Πολιτισμού Αντρούλα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης και Πρέσβεις και αρχηγοί διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.
    Στο χαιρετισμό του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην αναπαλαίωση της Εκκλησίας και του Μοναστηριού των Αρμενίων. «Καταφέρατε να δώσετε πίσω στη Λευκωσία ένα μνημείο το οποίο υπενθυμίζει σε όλους τους Κύπριους, την πολυμορφία που διέπει την ιστορία του νησιού και επανατοποθετήσατε πίσω στο χάρτη ένα πολιτιστικό σημείο αναφοράς», τους είπε.
    Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović είπε ότι ανάλογο βραβείο έχουν αποσπάσει η Πύλη Αμμοχώστου, το Οθωμανικό Χαμάμ Ομεριιέ, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Σπίτι της Συνεργασίας.

    «Όλα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι εσείς οι Κύπριοι, παρά τις πολιτικές και οικονομικές σας δυσκολίες, νοιάζεστε για τον κοινό μας πολιτισμό, αλλά και για την ταυτότητα σας η οποία ενσωματώνεται σε πολλά ιστορικά κτίρια και χώρους στη χώρα σας», είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι το έργο δίνει ελπίδα σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου. «Ελπίδα ότι οι μαύρες σελίδες της ιστορίας μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της συλλογικής προσπάθειας και μέσω της συνέργειας σε πολιτιστικά θέματα με πνευματική σημασία. Ελπίδα ότι η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου θα λειτουργεί από δω και στο εξής ως γέφυρα μεταξύ των διάφορων πολιτισμών, θρησκειών και κοινοτήτων αντί να αποτελεί εργαλείο αλλά και θύμα του διαχωρισμού και των αντιπαραθέσεων» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως αυτό το μήνυμα ελπίδας είναι σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια περίοδο που η ήπειρος έρχεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα προσφύγων.

    Η ΓΓ της Europa Nostra χαρακτήρισε μάλιστα τη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας ως μια «Ωραία Κοιμωμένη γεμάτη στολίδια κληρονομιάς και ιστορίες κληρονομιάς» που περιμένει ακόμη να ξυπνήσει από το κακό όνειρο, όπως είπε, για ν` ανθήσει ξανά και να καταστεί και πάλι η καρδιά και η ψυχή της παλιάς Λευκωσίας όπου οι διάφορες κοινότητες του νησιού έζησαν και δούλεψαν μαζί.

    Εξέφρασε τέλος προς όλους τους συντελεστές του έργου τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Europa Nostra τενόρου Placido Domingo, λέγοντας ότι ο Placido Domingo έχει ένα ειδικό δεσμό με την Κύπρο και πως ο ίδιος ελπίζει να επισκεφτεί το νησί στο προσεχές μέλλον με στόχο να προάγει την αξία και τη δύναμη του πολιτισμού ως συνεκτική δύναμη για όλες τις κοινότητες της Κύπρου.

    Στο δικό του χαιρετισμό ο Εκπρόσωπος του Προγράμματος UNDP-ACT Christopher Louise, ανέφερε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σχετικά με το θετικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στη συμφιλίωση και την οικοδόμηση της ειρήνης, πρόσθεσε ωστόσο πως στην πορεία του εν λόγω έργου είδε ότι η έμπρακτη συνεργασία για την αποκατάσταση ενός ιστορικού μνημείου μπορεί να έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά και τις διαπροσωπικές και διακοινοτικές σχέσεις.

    Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Kathleen Ann Doherty είπε πως αποτελεί τιμή η Europa Nostra να αναγνωρίζει τη δουλειά που έγινε για τη διατήρηση ενός μοναδικού μνημείου της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και πως οι ΗΠΑ νοιώθουν περηφάνια που χρηματοδότησαν το εν λόγω έργο.

    Ο αρχιτέκτονας τέλος του έργου Πάολο Βίτι είπε ότι μέσα από το πάθος και την προσήλωση «πετύχαμε να δώσουμε πίσω τη ψυχή σε ένα μέρος της Λευκωσίας».