Friday, September 19, 2014

    Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας Στη Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας

    «Νικήσαμε τα σχέδια των γενοκτόνων επειδή είμαστε εδώ και τους θυμίζουμε τα εγκλήματά τους». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του κύριου ομιλητή καθηγητή Νίκοy Λυγερoύ στην εκδήλωση Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης στην Πολιτειακή Βουλή την Τρίτη το βράδυ.

    Από πολλές πλευρές, η εκδήλωση ήταν ιστορικής σημασίας. Ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών σωματείων της ομογένειας: ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ και ΝΖ (κύριος χορηγός της επίσκεψης του καθηγητή), της Ποντιακής Ένωσης «Ποντοξενιτέας», της Ποντιακής Αδελφότητας «Παναγία Σουμελά» και του Ποντιακού Συλλόγου Wollongong «Διογένης».

    «Η ισχύς εν τη ενώσει» ήταν το κύριο μήνυμα της βραδιάς, τόσο από τους διοργανωτές όσο κι από τους ομιλητές. Ο κ. Λυγερός έδωσε έμφαση στην σημασία της ένωσης των θυμάτων -είτε αυτοί είναι Έλληνες, είτε Αρμένιοι, είτε Ασσύριοι, είτε Εβραίοι. Γι' αυτό ήταν τόσο σημαντική η παρουσία του Εβραϊκού Συμβουλίου ΝΝΟ (NSW Jewish Board of Deputies), της Ασσυριακής Παγκόσμιας Συμμαχίας (Assyrian Universal Alliance), και της Αρμενικής παροικίας του Σίδνεϊ.

    «Σκοπός των γενοκτόνων είναι η εξαφάνιση των θυμάτων, η παύση της συνέχειας των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Εβραίων και άλλων» συνέχισε ο καθηγητής Λυγερός. «Να αρνηθούν σε αυτούς που δεν γεννήθηκαν ακόμα το δικαίωμα στη ζωή. Γι' αυτό πρέπει να επιμείνουμε να απαιτούμε την αναγνώριση των Γενοκτονιών απ' όλα τα κοινοβούλια της Αυστραλίας».


    Μιλώντας για την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ, ο κ. Λυγερός τόνισε τη σημασία τέτοιων εγκαταστάσεων για τη συνέχεια της ιστορικής μνήμης, της συνέχειας των λαών που υπέστησαν γενοκτονία. Δήλωσε μάλιστα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί παρόμοιο μουσείο στο Σίδνεϊ για όλες τις γενοκτονίες, για να μην ξεχνάμε, για να μην επαναληφθούν τέτοια γεγονότα.

    Ο τελετάρχης Δρ Παναγιώτης Διαμάντης (Πολιτειακός Γραμματέας της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ-ΝΖ και Λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS) άνοιξε την εκδήλωση με τη φράση του Πυθαγόρα «ΤΑΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΜΗ ΒΑΔΙΖΕΙΣ», μην πηγαίνεις από τους εύκολους δρόμους.

    Στους χαιρετισμούς τους, ο κ. David Clarke MLC (Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Φιλελεύθερο Κόμμα) κι ο Αιδ. Fred Nile MLC (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα) τόνισαν την αντιμετώπισή τους με απειλές, πιέσεις και απόπειρες δωροδοκίας εκ μέρους των τουρκικών Αρχών στην Άγκυρα και στην Αυστραλία. Οι δύο ένθερμοι υποστηρικτές της ομογένειας, που πρωτοστάτησαν στην επίσημη αναγνώριση των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τη Βουλή της ΝΝΟ τον Μάιο του 2013, ξανατόνισαν τη σημασία της ενότητας των λαών εναντίον των γενοκτόνων, ειδικά σήμερα που έχει ξεκινήσει νέο κύμα γενοκτονικών πράξεων εναντίον των Ασσυρίων και των Αρμενίων σε Συρία και Ιράκ.

    Ο Αιδ. Fred Nile MLC δήλωσε στο ακροατήριο την περηφάνιά του για τη φωτογραφία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντας που διακοσμεί το γραφείο του στο κοινοβούλιο της ΝΝΟ, την οποία τη δώρισαν πέρυσι οι Ποντιακοί σύλλογοι της ΝΝΟ.

    Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε κι ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σίδνεϊ, Δρ Σταύρος Κυρίμης. «Αυτή είναι η υποχρέωσή μας προς την Ανθρωπότητα, να θυμίζουμε τις αξίες του Δυτικού Πολιτισμού: αποδοχή της διαφοράς, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία».

    Παρουσιάζοντας τον κ. Λυγερό, ο τελετάρχης διάβασε ένα από τα ποιήματα του καθηγητή, γραμμένο κατά την ολιγοήμερη διαμονή του στο Σίδνεϊ. Έχει τίτλο «Οι δύο αναγνωρίσεις», το οποίο συνοψίζει τα μηνύματα του καθηγητή Λυγερού.

    Οι δύο αναγνωρίσεις
    από τις αυστραλιανές Πολιτείες
    των γενοκτονιών μας
    είναι πράξεις ουσίας
    κι όχι μόνο κινήσεις
    κι είναι σημαντικό
    να σκεφτούμε μαζί
    ότι είναι βήματα
    της Ανθρωπότητας
    κι όχι μόνο των ανθρώπων
    έτσι κι εσύ που συμμετέχεις
    σε αυτόν τον αγώνα
    αγωνίσου σκληρά
    μετά τη χαρά σου
    για να βοηθήσεις
    και τις άλλες
    να συντονιστούν
    για να πετύχουμε
    το στόχο μας.

    Ο κ. Γιάννης Θεοδωρίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, ευχαρίστησε τον «Δάσκαλο» για την ομιλία του και του παρουσίασε ένα αναμνηστικό -ένα αυθεντικό boomerang. Την εκδήλωση την άνοιξαν και την έκλεισαν οι Χριστόφορος Σκεντερίδης και Ευθύμης Αυγετίδης με Ποντιακούς σκοπούς στη λύρα.

    Σημαντικές Παρουσίες
    Η Δημοτικός Σύμβουλος κ. Esta Paschalidis-Chilas (Canterbury City Council), ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Petros Kalligas (Rockdale City Council), ο αντιπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, κ. Δημήτρης Κυπριώτης, ο αντιπρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής, κ. Αποστόλης Τσάνης, τα στελέχη της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ-ΝΖ, Γιάννης Θεοδωρίδης και Νίκος Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος των Κ300, κ. Ανδρέας Κωστόπουλος, τα στελέχη του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών Δημήτρης Καμετόπουλος και Χαρούλα Θεμιστοκλέους, η γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, κ. Έφη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Πανθρακικής Αδελφότητας ΝΝΟ, κ. Χρήστος Παζαρίδης, ο ταμίας της Παμμακεδονικής Ένωσης κ. Κωνσταντίνος Ταγαρούλιας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας, κ. Παναγιώτης Στεφανίδης.

    http://neoskosmos.com/